Preguntes freqüents
ICS ha habilitat una web amb les Preguntes Freqüent més habituals. Consulta-la periòdicament aquí:
[https://ics.gencat.cat/ca/lics/treballeu-a-lics/treball-fix/preguntes-frequents-al-proces-destabilitzacio/index.html](https://ics.gencat.cat/ca/lics/treballeu-a-lics/treball-fix/preguntes-frequents-al-proces-destabilitzacio/index.html)
___
Aquí trobaràs resposta a les preguntes més habituals. Abans, has de tenir en compte que:
* Tingues en compte que per saber si la plaça que ocupes actualment surt, has de saber la seva antiguitat, no la teva.
* La teva antiguitat serà important per calcular la teva puntuació en l’apartat de serveis prestats en cada un dels barems.
* Els mèrits només són determinants a la primera fase (concurs de mèrits). En les següents fases (concurs oposició estabilització i concurs oposició ordinari) te més pes la nota de les proves de la fase d’oposició.
* Prepara’t les oposicions ([pots fer-ho a preus especials si ets afiliada a Infermeres de Catalunya](https://espais.infermeresdecatalunya.cat/s/ics/custom_pages/view?id=7)).
---
## **Preguntes freqüents**
**Qui es pot presentar a aquest procés?**
Es pot presentar qualsevol persona que compleixi amb els requisits, tant sigui treballador/a de l’ICS com si no.
---
**Fins quin dia puc formalitzar la sol·licitud de participació?**
L'ordre en què facis la inscripció **no té cap efecte**: tant si fas la sol·licitud el primer dia del termini com l’últim, la participació està garantida en igualtat de condicions per a tothom, independentment de quan es faci el tràmit.
En funció del moment en què es faci la inscripció, si la concurrència és alta, pot haver-hi un temps d’espera. Si l’espera és llarga, es pot tornar a intentar en un altre moment, ja que el tràmit estarà operatiu durant les 24 hores del dia i durant un termini de 20 dies hàbils.
Per fer la inscripció **no** s’ha d’aportar cap documentació, només cal emplenar el formulari corresponent amb les dades personals i pagar les taxes abans de finalitzar la inscripció de participació.
El termini finalitzarà a les 24 hores del dia 30 de gener de 2023.
Un cop emplenada la sol·licitud i fet el pagament de forma correcta, el sistema activarà en color blau el botó "generar resguard". En prémer el botó, el sistema mostrarà el document en pantalla per ser imprès per impressora o per guardar-lo com a PDF.
---
**M’he equivocat en alguna de les dades de la fitxa de preinscripció, puc modificar-les?**
Si en omplir la teva sol·licitud de participació en la convocatòria t’has equivocat en alguna de les dades que has d’omplir i encara no has fet el pagament, les podràs modificar. Un cop fet el pagament no les podràs modificar, ja que la teva sol·licitud estarà registrada en el registre oficial de la Generalitat de Catalunya (S@rcat).
---
**M’he equivocat i he escollit el torn de la promoció interna, què he de fer?**
Els processos de selecció ordinaris permeten la possibilitat d’optar per la via de la promoció interna o per la via del torn lliure.
Ara bé, només poden escollir l’opció de la via de la promoció interna aquelles persones que reuneixin els requisits establerts en la base 11.3.1 de la convocatòria. Si has finalitzat la inscripció i has marcat per error l’opció de promoció interna no et preocupis, la sol·licitud d’aquelles persones aspirants que no compleixin els requisits per al torn de promoció interna es traslladarà automàticament al torn lliure i, en conseqüència, restarà sotmesa als requisits generals de participació.
---
**Vull participar en els processos selectius de diferents categories, què he de fer?**
La convocatòria permet seleccionar els processos selectius de les diferents categories en què es vulgui participar, si bé, caldrà fer una sol·licitud de participació per a cada categoria en què es vulgui participar i pagar les taxes de participació corresponents de cada categoria seleccionada.
---
**Com sabré si s’ha admès o exclòs la meva sol·licitud en la convocatòria?**
Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, es publicarà a la pàgina web de l’Institut Català de la Salut la llista de persones admeses i excloses en relació amb cadascuna de les categories o categories amb especialitat convocades.
---
**Què he de fer si he estat exclòs de la convocatòria? I si no surto al llistat d’admesos o exclosos?**
Disposaràs d’un termini de 10 dies hàbils a partir de l’endemà de la publicació de la llista d’admesos i exclosos per esmenar els defectes de la sol·licitud inicial o per complementar la documentació que es requereix en la convocatòria.
Les persones aspirants que figuren com a excloses en aquesta llista provisional que no esmenin dins aquest termini el defecte que els sigui imputable i que n’hagi motivat l’exclusió, es considerarà que desisteixen de la seva petició.
---
**Quines places es convoquen en aquesta convocatòria?**
Són objecte d’aquesta convocatòria totes les places ocupades temporalment i de manera continuada, amb independència que hagin estat ocupades per una o més persones, des d’abans de l’1 de gener de 2016.
Les ocupades temporalment i de forma continuada, amb independència que hagin estat ocupades per una o més persones, almenys en els tres anys anteriors al 31 de desembre de 2020, i que no s’hagin identificat amb el criteri descrit en el paràgraf anterior.
Les places identificades en les ofertes públiques d’ocupació ordinàries dels anys 2019, 2020 i 2021.
---
**Tinc una plaça estatutària en propietat. A la convocatòria hi ha places reservades per a promoció interna?**
Sí, a la fase 3 es reserva, per al torn de promoció interna, un percentatge del 20 % de les places convocades per a totes les categories, i un del 33 % per a les categories d’administració i infermeria.
Als annexos 4 i següents es concreta el nombre de places reservades en cada categoria.
Així mateix, en la base 11.3.1 s’estableixen els requisits per poder participar en el torn de promoció interna.
---
**Què passa si la plaça que ocupo resulta afectada per algun dels processos extraordinaris d’estabilització i no supero el procés selectiu? I si no em presento?**
Si la plaça ocupada per un/a interí/na és afectada per qualsevol dels processos extraordinaris d’estabilització, i aquest/a no supera el corresponent procés selectiu i en conseqüència es produeix el seu cessament, el/la professional tindrà dret a percebre una indemnització corresponent a vint dies de sou -incloses únicament les retribucions fixes- per any de prestació de serveis, tot prorratejant-se per mesos els períodes inferiors a un any, i amb un màxim de dotze mensualitats.
En el cas que el/la professional no hagués participat en el procés d’estabilització de la plaça, no tindrà dret a indemnització en el moment de produir-se el seu cessament.
---
**Ocupa la plaça des d’abans del 2016, només m’he de presentar al concurs de mèrits?**
Indistintament de la plaça que ocupis, et pots presentar als tres processos.
Tingues en compte que l’antiguitat de la plaça pot ser major ja que pot haver estat ocupada anteriorment per una altra persona. Per això, l’important es que estabilitzis una plaça en qualsevol dels processos, ja que pel criteri de continuïtat assistencial tindries opció a quedar-te al lloc que estàs ocupant interinament, independentment del procés en el que la plaça s’hagi inclòs incialment.
---
**Com se a quin procés m’he de presentar?**
Et pots presentar als tres processos (concurs de mèrits, concurs oposició del procés d’estabilització i concurs oposició ordinari) independentment del temps que portis treballant a l’ICS. Les convocatòries són obertes a tota la ciutadania.
---
**Em puc presentar a totes les fases d’una categoria específica?**
Sí, la sol·licitud de participació és única per a totes les fases de cada categoria. Si bé les places identificades per a cada fase han de complir uns requisits d’ocupació continuada específics, per participar en les fases de la convocatòria no cal acreditar estar ocupant una de les places convocades; és a dir, hi pot optar qualsevol persona que acrediti reunir els requisits establerts en la base 3.1 i amb els requisits específics establerts als annexos 4 i següents que s’especifiquen per a cada categoria concreta.
---
**No tinc el títol de català, què faig?**
Abans de treure les llistes definitives l’ICS convocarà a les persones aspirants que no tinguin el títol de català necessari a l’examen corresponent. Si entre la data de la convocatòria i la data de l’examen aconsegueixes el títol de català necessari, no caldrà fer la prova un cop el presentis com determini la convocatòria.
---
**Soc estranger, puc participar en la convocatòria?**
Sí, en els supòsits següents:
Ser nacional d'algun dels altres estats membres de la Unió Europea.
També poden participar-hi, independentment de la nacionalitat que tinguin, el cònjuge dels espanyols i dels nacionals d'altres estats membres de la Unió Europea, sempre que no estiguin separats de dret, i els seus descendents i els del seu cònjuge, sempre que no estiguin separats de dret i que siguin menors de vint-i-un anys o majors d'aquesta edat dependents.
També poden participar-hi les persones incloses en l'àmbit d'aplicació dels tractats internacionals subscrits per la Unió Europea i ratificats per Espanya en què sigui aplicable la lliure circulació de treballadors/ores.
En el cas de determinades categories i categories amb especialitats deficitàries —facultatiu/iva especialista en medicina familiar i comunitària, facultatiu/iva especialista en pediatria i les seves àrees específiques, Diplomat/ada sanitari/ària especialista en infermeria obstètrica, diplomat/ada sanitari/ària en infermeria i metge/essa d’urgències—, definides en el Pla d’ordenació de recursos humans de l’Institut Català de la Salut, s’eximeix del requisit de nacionalitat.
---
**Fins a quina data es compten els mèrits?**
Els mèrits es compten fins al 30 de desembre de 2022, data en que s’ha publicat al DOGC la convocatòria. Només son vàlids aquells mèrits aconseguits després de la data en què s’obté la titulació requerida per a presentar-se a la convocatòria.
No serviran els mèrits que hagis obtingut estant en una categoria diferent a la que et presentes.
---
**Em serveis el temps treballat en altres categories professionals?**
No. Només serveixen els serveis prestats en la mateixa categoria i especialitat a la qual optes.
---
**He de tornar a presentar tots els mèrits si ja els tinc introduïts al SGRH?**
El tribunal de la convocatòria citarà a les persones aspirants per tal de portar tots els mèrits associats, malgrat ja els tinguis validats a l'SGRH, i validar-los mitjançant el sistema INGESTA.
[Aquí tens més informació sobre com els has d’introduïr.](wiki:/s/ics-estabilitzacio/wiki/Introducci%C3%B3+de+m%C3%A8rits "Introducció de mèrits")
---
**Cal aportar un document que acrediti el temps que he treballat a l’ICS?**
No. Aquesta informació ja la té l’ICS i no caldrà aportar-la novament.
---
**Veig que amb el doctorat i l’especialitat i el nivell avançat de l’ACTIC tinc prou puntuació… cal que presenti tots els mèrits?**
Et recomanem que presentis tots els teus mèrits. El tribunal avaluador valorarà quins valen i quins no.
---
**No estic d’acord amb la valoració provisional dels meus mèrits. Què faig?**
Els tribunals qualificadors publicaran els acords de valoració provisional de mèrits, a partir de la informació al·legada i acreditada per les persones aspirants en el tràmit referit i les oportunes comprovacions. En els processos que tinguin com a sistema de selecció el concurs oposició aquesta valoració s'efectuarà un cop finalitzada la fase d'oposició.
En relació amb aquesta valoració provisional de mèrits, les persones aspirants disposen d'un termini de 10 dies hàbils a partir de la seva publicació per:
a) Formular al·legacions per disconformitat amb aquesta valoració provisional.
b) Presentar la documentació que considerin oportuna acreditativa dels mèrits al·legats prèviament.
En aquest tràmit no s'admetrà l'al·legació de mèrits no al·legats prèviament i qualsevol documentació aportada per les persones aspirants que no tingui per objecte aquests mèrits al·legats prèviament no serà tinguda en compte per part del Tribunal Qualificador que, per tant, no haurà de pronunciar-se expressament al respecte.
---
**Quan i com he de pagar la taxa de participació?**
El pagament de la taxa de participació forma part del procés d’inscripció. El procés no finalitza fins que no hagis fet el pagament. Aquest s’ha de fer dins del procés d’inscripció i en el termini establert per fer la inscripció.
El pagament de la taxa, relacionat amb cadascuna de les sol·licituds de participació, s'ha de fer pels següents mitjans: en línia, amb targeta bancària VISA o MASTERCARD de qualsevol entitat.
**L’import varia en funció del grup professional al qual estigui adscrita la categoria en que et vulguis inscriure**. A la base 5.1 de la convocatòria trobaràs els imports.
En el moment de fer la inscripció, si s'escau:
* hauràs d’informar una sèrie de camps (família monoparental o nombrosa, de caràcter general o especial) que determinaran l’import de la taxa a abonar.
* Hauràs d’informar si estàs en alguna de les situacions que eximeixen del pagament de la taxa (persones en situació de desocupació que no perceben cap prestació econòmica, les persones jubilades i les que acreditin una discapacitat igual o superior al 33%
En funció de la informació introduïda l’aplicació t’informarà l’import que has d’abonar.
---
**He fet el pagament i continua estant habilitat el botó de “pagar i finalitzar inscripció”, què he de fer?**
Un cop realitzat el pagament, si no apareix de forma automàtica la pantalla d'inscripció amb el registre d'entrada on figuren les dades correctes (data i hora) confirma que la teva entitat bancària ha realitzat el pagament i prem F5 o actualitza la pàgina del navegador on estàs fent la sol·licitud, perquè s’actualitzin les dades i puguis generar el resguard de la teva inscripció.
---
**Tinc acreditada la condició legal de discapacitat. A la convocatòria hi ha places reservades per a les persones que acrediten aquesta condició?**
Sí, la convocatòria garanteix una reserva de places del 7 % per a les persones que acrediten la condició legal de discapacitat igual o superior al 33 %.
---
**Si estic inclòs en la relació de persones que han superat el concurs de mèrits, el concurs oposició d’estabilització o el concurs oposició ordinari, puc dir que ja he obtingut plaça?**
Una vegada publicat el resultat definitiu i abans que en prenguis possessió, podràs ser requerit pel Tribunal perquè acreditis documentalment algun dels requisits de participació establerts en la convocatòria. Hauràs de participar en l’acte d’elecció de la gerència territorial (et recomanem que les demanis totes per garantir que tindràs plaça) i acreditar la teva capacitat psicofísica mitjançant certificació del metge/essa de vigilància de la salut adscrit al Servei de Prevenció de Riscos Laborals de l’Institut Català de la Salut o mitjançant certificació mèdica oficial.
---